RESEPI Roti Canai Lembut & Kuah Dha

RESEPI Roti Canai Lembut & Kuah Dhal 
πŸ˜πŸ’˜
Bahan-bahan :
1 kilo tepung gandum (ayak dulu kalau rajin)
4 sudu besar majerin planta( cairkan dan sejukkan terlebih dahulu)
480ml air ( anggaran- tuang sikit2)
3 sudu besar susu pekat manis
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1 biji telur
like & share
@resepi masakan malayu
Cara-cara:-
-Taburkan tepung di atas meja atau dulang ...
Buat bentuk seperti gunung berapi. (bulat di tengah)
- Masukkan garam, gula, susu pekat, majerin, telur di tengah.
- Gaul kesemuanya hingga sebati... Kemudian gaul dengan tepung.
- Tuang air sedikit demi sedikit.
- Uli sehingga doh tidak melekat dan lembut ( lebih kurang sejam laa uli kalau nak dapat doh roti canai terbaik, so disini laa cabaran buat roti canai.. Kalau sesiapa yg nak uli roti canai tu,pastikan tenaga anda telah dijana secukupnya lebih2 lagi otot2 lengan..hehehe)
- Tapi kalau ada mixer( mesin penguli roti) atau breadmaker, boleh la guna.. Tak payah laa habis tenaga nak uli kan..
- Biarkan doh tadi selama 2 jam...
Kemudian sapukan doh tadi dengan majerin atau boleh juga guna minyak masak dan buat bulat kecil kecil...Pastikan rata dengan majerin @ minyak...
- Tutup doh semula dan biarkan selama 2 jam.
Doh sedia untuk di canai ikut kreativiti masing2... ( kalau siapa pandai tebar maka tebar lah.. Yang tak pandai maka gunakan kaedah tarik perlahan2 atas dulang besar)
****1 kilo tepung boleh menghasilkan 12 - 15 keping roti canai..bergantung pada size yg anda inginkan sendiri..
like & share
@resepi masakan malayu
Resepi kuah dhal roti canai

Bahan A:
200gm kacang dhal- rendam semalaman agar cepat empuk.
1 biji terung bulat dikupas kulit dan dipotong dadu( takde pun takpe)
1/2 batang carrot dikupas kulit dan dipotong dadu
1 biji kentang di dadu sederhana
1 sudu besar rempah kari
1 buku pati ayam
garam secukup rasa
Bahan B:
sedikit rempah campur-terdiri dari halba, biji sawi, jintan manis dan jintan putih
1/2 biji bawang holand dikupas kulit dan dipotong dadu
Setangkai daun kari
1 cm halia-dimayang
3 tangkai cili kering di kerat kasar2
***Bahan B ni ditumis sehingga naik bau dan layu dalam kuali berasingan..
like & share
@resepi masakan malayu
Cara memasak:
-Rebus kacang dhal sampai empuk
-Bila kacang dhal dah separuh empuk , masukkan rempah kari dan kacau sehingga sebati
-Masukkan kentang, terung dadu dan carrot dadu..
-Bila semua dah empuk , perasakan dengan garam secukup rasa. dan ketepikan(boleh tambah air jika kuah dhal terlalu pekat)..
-Dalam kuali , (tumis bahan πŸ˜Ž sehingga naik bau...Bila dah naik bau , angkat dan tuangkan kesemua bahan tumis kedalam (bahan A) kuah dhal tadi ....kacau seketika..Tutup api ...Sedia untuk dihidangkan..

Comments

Popular posts from this blog

SAYUR CAMPUR ALA CINA

Resepi Kuih Lapis Melayu Paling Sedap

Udang Masak Lemak Cili Api