Udang Masak Lemak Cili Api

Udang Masak Lemak Cili Api

Bahan-bahan diperlukan:

1/2 kg Udang saiz sederhana (dibuang kepala)
2 biji santan
15 ulas cili padi (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1 ulas bawang merah (dikisar)
2 batang serai (dititik)
Serbuk kunyit
6 batang kacang panjang
Asam keping
Garam


Cara menyediakan dan memasak:


Campurkan santan, cili padi, bwg putih, bwg merah, serai & serbuk kunyit di dalam periuk. Kemudian baru dihidupkan api & gaul perlahan2 supaya x pecah minyak.
Agak2 dlm 5 minit, masukkan pula kacang panjang, asam keping & garam. Kacau perlahan2 sehingga sedikit mengelegak kemudian masukkan udang. Kacau perlahan2 sehingga udang masak.
Sedikit makluman, serbuk kunyit boleh digantikan dgn kunyit hidup. Sayur kacang panjang juga boleh digantikan dgn tomato, kacang buncis, terung @ belimbing. Bergantung kepada citarasa masing. Selamat mencuba!!

Comments

Popular posts from this blog

SAYUR CAMPUR ALA CINA

Resepi Kuih Lapis Melayu Paling Sedap